Kiedy mam już dość potraw, słodkich ciast z mnóstwem mas chętnie sięgam po kawałek tego ciasta, bo na nie zawsze znajdę miejsce ;) jak i cała moja rodzina, gdyż zawsze pierwsze znika z talerzyka :D Składniki powinny być w temperaturze pokojowej (blacha 24cm): - 2 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanka cukru - 1/2 szklanki maku - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 150 g miękkiego masła - 1/2 szklanki oleju - 2/3 szklanki soku z wiśni - 4 jajka lubię ciasta makowe w każdej postaci, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych, gdyż cały jego urok tkwi w prostocie :) Dodatkowo: - 1 szklanka soku z wiśni - 100 g gorzkiej czekolady - posypka DECORADA maczek o smaku truskawkowym Wykonanie: Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz makiem. Większości z Nas kojarzy się z Świętami i bardzo dobrze, bo ja nie wyobrażam sobie Świąt bez makowca :) Święta z reguły kojarzą się z przepychem, zawalonymi stołami od jedzenia i pachnącymi wypiekami. To ciasto gości na naszym stole od lat, gdyż cały urok tkwi w jego prostocie. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki, polej roztopioną gorzką czekoladą i posyp maczkiem truskawkowym DECORADA ;)