Ciasto drożdżowe z owocami lata

Agata
Ciasta
09.08.2016 9:08
Ciasto drożdżowe z owocami lata

Ciasto drożdżowe z owocami lata na formę o wymiarach 25 x 25 cm 180 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 duże jajo (u mnie dwużółtkowe) 1/2 szklanki mleka 50 g roztopionego masła 25 g drożdży szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej sezonowe owoce (u mnie agrest, czerwona porzeczka, borówka amerykańska) cukier puder Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i 2 łyżki cukrucukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, pozostały cukier, jajko, esencję waniliową sól i roztopione masło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/08/ciasto-drozdzowe-z-owocami-lata.html