* można dodać owoce tj. jabłko, gruszkę itp wedle upodobań* odchudzona wersja tego przepisu umożliwia zamianę masła na 2 łyżki oliwy oraz smażenie bez tłuszczu na patelni teflonowej. Składniki: Wykonanie: 25 dag płatków owsianych2 dag drożdży2 żółtka jaja5 dag masła1 szklanka mleka2 łyżki cukru1 łyżka octucukier waniliowyolej do smażeniaszczypta soliPłatki zmielić w młynku lub blenderem . Podwojone ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano, osączyć na bibule i posypać cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem , połączyć z powstałą mączką z płatków, resztą mleka i rozczynem.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/08/racuszki-owsiane.html