Makaron z boczkiem a’la carbonara

Pati
Makarony
28.07.2016 8:52
Makaron z boczkiem a’la carbonara

Makaron z boczkiem a’la carbonara 2 porcje Składniki: około 250g makaronu spaghetti – połowa opakowania 250 g surowego boczku 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% łyżeczka posiekanego lub suszonego oregano pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz sól Do podania: tarty ser np. parmezan lub pecorino (ilość zależy od Was) Jeśli chodzi o nazwę to a’la carbonara wzięła się po prostu stąd, że po pierwsze do oryginalnego włoskiego przepisu nie wchodzi śmietana (jest to chyba najczęstszy błąd jaki popełniają kucharze), a po drugie ja użyłam całych jajek a powinno się używać tylko żółtek. Generalnie cały czas potrzebny na stworzenie tego przepisu to czas w którym gotuje się makaron plus chwila na połączenie go z sosem. U mnie w domu pojawia się bardzo często, zwłaszcza kiedy wracam dość późno z uczelni i nie mam już na nic siły. Śmietana dodaje specyficznego smaku, a jajka sprawiają, że sos jest gęstszy a przez to bardziej sycący. Wszystko razem dokładnie mieszamy aby sos ładnie połączył się z makaronem. Zmniejszamy ognień pod patelką na której smażymy boczek i dodajemy przygotowany sos. W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, oregano, czosnek, sól i pieprz do uzyskania jednolitego sosu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/dania-glowne/makarony/makaron-z-boczkiem-a-la-carbonara/