Jagodzianki do odrywania

Agata
Ciasta
27.07.2016 15:49
Jagodzianki do odrywania

Jagodzianki do odrywania Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 500 g mąki 30 g drożdży 100 ml letniego mleka 1/2 szklani cukru szczypta soli 2 jajka 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej domowej esencji waniliowej jagody cukier do jagód 1 jajko do pomalowania bułeczek brązowy cukier do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Są puszyste, łatwo się odrywają i przez to, że są ułożone w formie obok siebie mają ładny kształt. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Zawsze jem je jeszcze lekko ciepłe, nigdy nie mam cierpliwości, żeby poczekać, aż do końca wystygną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/07/jagodzianki-do-odrywania.html