Pikantne zielone śledzie

Ewa
Przekąski
25.07.2016 19:49
Pikantne zielone śledzie

Do przygotowania tych śledzi potrzebujemy następujących składników: - 8 płatów zielonego śledzia, - 3 cebule, - 200 gramów ostrej musztardy, - sól, - pieprz, - 500 gramów pikantnego ketchupu, - 1⁄3 szklanki octu spirytusowego 10%, - 2⁄3 szklanki oleju rzepakowego, - wykałaczki. Chyba najpopularniejszą rybą jaką znamy są śledzie, a to za przyczyną tego, że są w miarę niedrogie, dostępne i można je przygotować na tysiące sposobów. Smak tych śledzi zawsze mnie zachwyca i sprawia, że po spróbowaniu pierwszego ma się ochotę na kolejne. Zapewne każda gospodyni domowa ma w swoim kulinarnym repertuarze co najmniej kilka przepisów na te smaczne ryby. Cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie na cienkie półplasterki. Ponownie przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek, na wierzchu rozsmarowujemy całe duże opakowanie pikantnego ketchupu. Zwinięte rolmopsy układamy w garnku na stojąco, jeden obok drugiego. Gdy ostygną, odkładamy je na co najmniej dwie godziny do lodówki. Płaty myjemy, przecinamy na dwie tuszki i pozbawiamy ostrych płetw, ale nie zdejmujemy skóry. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.satinn.pl/coolinarki/pikantne-zielone-sledzie/