Drożdżowe ciasto z porzeczkami i migdałami

Ewelina
Ciasta
24.07.2016 20:26
Drożdżowe ciasto z porzeczkami i migdałami

czubate łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 150g zimnego masła 50g świeżych drożdży 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli Wierzch: 1 i 1/4 szklanki umytych, obranych porzeczek 3 łyżki cukru pudru 4-5 łyżek płatków migdałowych Ciasto: Następnie dodać roztarte drożdże, jajka, sól i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać je przez około 5 minut (ciasto wyrabiałam na stolnicy, od czasu do czasu podsypując je mąką, jak za bardzo zaczynało kleić się do rąk). Ja użyłam czerwonej porzeczki, ale wyśmienicie nada się również czarna, polecam… Drożdżowe ciasto z porzeczkami i migdałami Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 jajka 2 4. Gładkie ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Drożdżówka z owocami ładnie pachnie, nie jest za słodka i na jednym kawałku nie można poprzestać. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Jakby ciasto było za mało słodkie, to przed podaniem proszę posypać jeszcze cukrem pudrem. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/drozdzowe-ciasto-z-porzeczkami-i-migdalami.html