Lasagna

Anna
Makarony
18.07.2016 18:17
Lasagna

Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki sól 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka bazylia świeża lub suszona suszone oregano i tymianek gałka muszkatołowa W małym garnku rozpuść masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dodajemy zimne mleko i całość gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia, ale stale mieszając. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Gotową lasagne możemy udekorować małymi kawałkami pomidora oraz świeżymi listkami bazylii. Na końcu do gorącego sosu dodaj połowę startego sera i mieszaj, aż ser się rozpuści. Przepis na lasagne to rodzaj włoskiego makaronu, który jest krojony w szerokie płaty. Na początku dno naczynia żaroodpornego wysmaruj sosem beszamel. Sposób przygotowania: W większym garnku rozgrzej oliwę i dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie układamy surowy makaron tak, aby zakryły dno naczynia i nachodziły na siebie. Rozsmarować sosem bolońskim, polać sosem beszamel i posypać startym serem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodmagazine.pl/lasagna/