Pstrąg pieczony z masłem – przepis Składniki: 4 niewielkie pstrągi (świeże) pół kostki masła (prawdziwego 82% tłuszczu) 1 cytryna sól grubo mielony pieprz świeży koperek ząbek czosnku kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Masło rozgnieść z solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Pstrąg pieczony z masłem do przepyszne danie, które można zjeść samo bez dodatków lub podać z ryżem, ziemniaczkami pieczonymi i dowolną surówką. Po koniec pieczenia na wierzch ryby położyć resztę koperku (koperek nie przypiecze się, a nada jeszcze większego aromatu rybie). Co istotne – jest to ryba, która po uprzednim odpowiednim przygotowaniu nie smakuje mułem ani rybą (chyba wiecie o co chodzi). Mięso pstrąga jest grube, smaczne i bardzo zdrowe (jest szczególnie bogate w kwasy Omega 3). Z połowy cytryny wycisnąć sok, drugą połowę pokroić w plasterki. Tak samo przygotowanego pstrąga możemy upiec na grillu, zawijając go w folię aluminiową. Pstrąg pieczony z masłem to danie niezwykle pyszne i aromatyczne. W tym przepisie kluczową rolę odgrywa masło i koperek, dzięki którym pstrąg nabiera smaku. Wierzch ryby obsypać solą i pieprzem i polać sokiem z cytryny.