Szachownica Składniki: biszkopt jasny: - 3 jajka - trochę ponad połowę szklanki cukru - 8g cukru waniliowego - 1 szklanka (250ml) mąki - 6 łyżek oleju - 6 łyżek ciepłej wody - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 8g cukru pudru - 1 szklanka (250ml) mąki - 6 łyżek oleju - 6 łyżek ciepłej wody - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 500g serka mascarpone - 200ml kremówki - 3 łyżki cukru pudru - śmietan fix - 3 łyżki masła - 3 łyżki śmietany - 2 łyżki cukru - 3 łyżki kakao - Jasny biszkopt: - Przygotowujemy masę: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem, następnie partiami dodajemy mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Każdy biszkopt kroimy na 5-6 pasków po długości. - Powtarzamy punkt pierwszy w przygotowaniu ciemnego biszkoptu, pamiętając aby do mąki wmieszać kakao. Jajka ubijamy z cukrami do białości na gładką masę. Powtarzamy, następnie smarujemy górę i kolejno układamy drugą warstwę w taki sam sposób. - Wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie dekorujemy polewą wierzch ciasta.