Składniki (na dużą blachę 25x35cm): Ciasto: - 3,5 szklanki mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 żółtek - 250 g masła - 1 szklanka śmietany 12% lub 18% - 1/2 szklanki cukru pudru - szczypta soli Różowa beza: - 6 białek - 3 łyżki cukru - 3 kisiele truskawkowe lub wiśniowe z cukrem - szczypta soli Krem: - 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem - 3 szklanki mleka - 200 g miękkiego masła - 2/3 szklanki cukru pudru Do utartego masła dodaję po łyżce zimny budyń i miksuję do otrzymania puszystego kremu. - Pierwszy blat ciasta z pianą smaruję połową kremu, przykrywam drugim blatem, wykładam resztę masy. Sposób wykonania: - Żółtka umieszczam w misce, dodaję przesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem, posiekane masło, śmietanę i sól. - Pianę wykładam na ciasto rozłożone w blasze, wyrównuję, układam wydrylowane i dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Dodatkowo: - duży słoik wiśni w kompocie (400 g wydrylowanych wiśni - waga po odsączeniu z kompotu) - cukier puder Wyjmuję z lodówki dwie porcje ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dzielę na sześć jednakowych części, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki.