Dorsz z sałatką na ciepło z ziemniaków, bobu, pimientos de Padrón i chorizo Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 600 g tuszy dorsza ze skórą 4 duże ziemniaki 500 g młodego bobu 250 g papryczek Padrón (lub innych małych łagodnych papryczek) (lub innych małych łagodnych papryczek) 200 g kiełbasy chorizo (najlepiej odmiany sarta ) ) klarowane masło oliwa z oliwek suszony cząber sól morska, pieprz PRZYGOTOWANIE Dorsza oczyść, wysusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki i przypraw solą oraz pieprzem. Jako że udało mi się je przez przypadek dorwać w popularnym markecie, postanowiłem wykorzystać je do dzisiejszego przepisu i dorzuciłem je do mojej wersji habas a la catalana, czyli bobu po katalońsku z chorizo. Pimientos de Padrón zwykle jada się jako tapas smażone w oliwie z oliwek z gruboziarnistą solą morską. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, wrzuć je na patelnię, posól i smaż przez około 8-10 minut aż staną się miękkie. Chorizo pokrój na plasterki i przysmaż na patelni z odrobiną klarowanego masła. Są tak popularne w tamtych okolicach, że doczekały się powiedzenia Coma os pementos de Padrón: uns pican e outros non (Niczym papryczki Padrón: jedne pieką, inne nie). Dorsza podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni z klarowanym masłem, kładąc go skórą do dołu. Dość nietypowego, bo podanego przeze mnie nie w formie leczo, a podsmażanej sałatki z ziemniakami.