kluski śląskie

Pati
Obiad
16.06.2016 11:53
kluski śląskie

Kluski śląskie około 70 sztuk Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (w proporcji 1:4 w stosunku do zimniaków) 1 jajko sól Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cała tajemnica idealnego ciasta na kluski kryje się w proporcjach (ale o nich więcej w przepisie poniżej), dzięki nim Wasze kluski zawsze będą idealnie sprężyste. Kluski śląskie lub jak na śląsku zwykło się na nie mawiać gumiklyjzy przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce i dzielimy na 4 równe części (tak jak na zdjęciu). Na moim rodzinnych stole gości dość często i podejrzewam, że nie ma osoby, która przynajmniej raz w życiu by go nie skosztowała. Z tych małych kawałków formujemy kulki w których na środku robimy dziurkę palcem. Z każdej z nich formujemy średniej grubości wałek, z których następnie odcinamy 3 cm kawałki ciasta. Po tym jak wypłyną na powierzchnię gotujemy je 3 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię. Jednakże u mnie w domu dodaje się jeszcze jajko, dzięki niemu kluski mają bardziej żółty kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/przepisypodstawowe/kluski-slaskie/