Stromboli

Andrzej
Obiad
14.06.2016 8:52
Stromboli

Sos pomidorowy, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij] 150–200 g sera, np. żółtego lub mozzarelli Ulubione dodatki – u mnie resztki, ale można dać tak naprawdę cokolwiek: • Carpaccio wołowe • Czosnek [:Listonic] Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Dajcie znać w komentarzach: czy podobają się Wam te przepisy, oraz – przede wszystkim – czy wypróbowaliście któreś z nich w domu? Jeśli nie mamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól, pieprz i bazylię. Jeśli już od paru dni wystawiamy na stół codziennie te same rzeczy, to raz, że ich świeżość niebawem się skończy, a dwa, że zwyczajnie nieco się nudzą. 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. Smarujemy ciasto sosem jak pizzę, zostawiając jedynie nieco szerszy, nieposmarowany pas ciasta przy jednej z dłuższych krawędzi – będzie to miejsce zalepienia ciasta. Stromboli ma jeszcze jedną cechę – składników nie powinno być zbyt dużo, bo będziemy mieć problem z zawinięciem ciasta. Reklamy W domu zostało Wam kilka składników, na które nie macie wielkiej ochoty, a które wypadałoby dojeść? Ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,4 cm. – pozwoli to wszystkim na odkrycie tych dań na nowo. Zwijamy stromboli w roladę i nacinamy ciasto w kilku miejscach. Umieszczamy stromboli w piekarniku nagrzanym do 220°C i pieczemy ok. 12–15 minut. Przed podaniem rozkrawamy stromboli na mniejsze części, pogłębiając nacięcia, które zrobiliśmy przed pieczeniem. A może zwyczajnie macie ochotę na włoskie jedzenie, ale pizza się Wam chwilowo znudziła?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://proste-przepisy.pl/stromboli/