Karpatka Składniki: ciasto: - 1 szklanka wody - 125g masła - 1 szklanka mąki - 5 jajek - 3 szklanki mleka - 6 łyżek cukru - 1,5 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 300 g masła - aromat waniliowy Przygotowanie: - Ciasto: Masło i wodę powoli podgrzać, aż masło się rozpuści. Na końcu dodać aromat i jeszcze raz wszystko połączyć. - Zostawić krem na 5 minut, żeby odpoczął. - Po tym czasie do budyniu dodawać stopniowo, partiami masło (musi mieć temperaturę pokojową) i miksować na wysokich obrotach. - Gdy masa nie jest już gorąca wrzucamy pojedynczo jajka, po każdym dokładnie miksując masę. Pilnując, aby ciasto ładnie się zrumieniło, ale nie przypiekło. Następnie wykładamy i rozsmarowujemy na jednym (zimnym) blacie ciasta i przykrywamy drugim. Wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać szpatułką do uzyskania gładkiej, gęstej masy. W pozostałej szklance wymieszać dokładnie budyń, mąkę i cukier.