Krem kokosowy: - pół kostki margaryny - 10 białek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka maki pszennej - 1 szklanka sypkiego maku - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: - 3 szklanki mleka - 4 łyżki mąki pszennej - 14 łyżek wiórków kokosowych - 1 żółtko - 1,5 szklanki cukru pudru - 200 g masła | || || || | * 2 pozostałe szklanki mleka podgrzewamy a następnie na gotujące się mleko wlewamy masę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje, pilnując aby się nie przypaliło, następnie masę studzimy. Dekorujemy wedle uznania np płatkami migdałowymi, prażonym kokosem ale nie jest to niezbędne, gdyż nawet bez dodatków ciasto prezentuje się ciekawie. Połączenie tych dwóch skrajnych smaków, które świetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na weekendowe ciasto. - Przygotowujemy krem kokosowy: Mąkę, żółtko i wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. Na pierwszy blat wykładamy większą część masy (zostawiając tylko trochę do posmarowania wierzchu), następnie przykrywamy drugim plackiem. Masło ucieramy z cukrem pudrem i razem z masą przestudzoną masą kokosową miksujemy. - Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty lub trzy. Jeśli chcemy aby ciasto wyglądało bardzie świątecznie, możemy ozdobić je gotowymi pralinami typu Raffaello.