Przepis na angielski batonik owsiany flapjack 6 sztuk: składniki: 100 g masła 100 g cukru brązowego Demerara 1 łyżka miodu 100g płatków owsianych 3 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, sezamu, dyni i siemienia lnianego Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, cukier i miód rozpuszczamy wszystkie składniki mieszając je. Można jednak dorzucić różne składniki, ja dodaję mix składający się z ziaren słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego, ale można też dodać do niego orzechy, owoce suszone, można też taki batonik- flapjack polać czekoladą. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ok. 10 minut, następnie kroimy na równe części i przekładamy na kratkę aby ostygły i zrobiły się zwarte. Flapjack składa się głownie z trzech składników: z płatków owsianych, masła i cukru. Ja przygotowując bazę na te batoniki mieszam po tyle samo cukru brązowego, masła i płatków owsianych. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę owsianą i mocno ją ubijamy aby flapjacki się po upieczeniu nie rozpadały. Polecam też przepis na domowe Batoniki karmelowe z orzechami. Pokruszony flapjack (jak musli) możemy zalać mlekiem robiąc z niego pyszną śniadaniową owsiankę.