Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Prosty sernik na zimno z truskawkami Składniki: 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody około 80g biszkoptów Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Masa serowa: 500g śmietanki kremówki 36% 5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 500g serka mascarpone 500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek Wierzch: około 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Do ozdoby: truskawki bezy 1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Przygotowałam go z serka mascarpone, ale jeśli chcemy, aby sernik był lżejszy, to 250g serka możemy zastąpić gotowym serem na sernik, który jest mniej tłusty. Zrobiło się bardzo ciepło i sezon truskawkowy już w pełni, dlatego dzisiaj przepis na prosty sernik na zimno z truskawkami. 6. Masę serową wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać i sernik wstawić do lodówki na parę godzin. 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wierzch: 7. Sernik wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze (patrz FILM). 8. Zdjąć z ognia i odstawić na około 5-10 minut do przestygnięcia.