Składniki (na dużą blachę 25 na 36 cm): - 0,6 kg mąki pszennej - kostka margaryny - 0,5 łyżki smalcu - 5 jajek - 0,5 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy - 1 kg kwaśnych jabłek - cynamon - 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypania jabłek - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - kisiel różowy - Z mąki, żółtek, margaryny, smalcu, cukru pudru i cukru waniliowego na stolnicy zagniatamy ciasto. - Drugą połowę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy na tartce o grubych oczkach na ciasto. - Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo 3/4 szklanki cukru i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy kisiel i mieszamy do połączenia składników, aż piana będzie jednolicie różowa.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://cukiernia-pychotki.blogspot.com/2016/05/szarlotka-z-rozowa-pianka.html