Składniki Ilość: 4 porcje 8 szparagów 1/2 brokuła 4 łodygi selera naciowego 1/2 cukinii 100 g groszku 2 ząbki czosnku ok. 1 i 1/4 szklanki kaszy bulgur 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 2 łyżki cytryny 3 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju kokosowego sól do smaku Przygotowanie Warzywa umyć. Kaszę bulgur zalać wrzątkiem w ilości dwa razy większej niż ilość kaszy, przykryć na przykład talerzem oraz odstawić na 10 - 15 minut. Seler naciowy i cukinię pokroić w plastry, a brokuła podzielić na różyczki oraz pokroić na nieco mniejsze kawałki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i dodać seler naciowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać brokuł i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Dziś do obiadu dodałam same zielone warzywa, czyli szparagi, brokuł, seler naciowy, groszek oraz cukinię. Na talerze wykładać po porcji kaszy a na nią układać warzywa. Kaszę bulgur cechuje duża zawartość błonnika, przez co przez dłuższy czas nie będziemy odczuwać głodu.