Papryka faszerowana

Karolina
Obiad
06.05.2016 9:07
Papryka faszerowana

PAPRYKA FASZEROWANA 5 średnich czerwonych papryk (najlepsze są takie, które same będą stały) 0,5kg mięsa mielonego z indyka 2 woreczki ryżu 2 cebule 1 por przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ew. maggi Wywar: 0,5-1l wody kostka rosołowa (ja używam BIO) 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie płaska łyżeczka: ziół prowansalskich, czosnku Przygotowanie: Mięso przesmażyć z cebulą, porem i przyprawami. Obydwie w tym samym momencie powiedziałyśmy do siebie: papryka faszerowana Nie przypuszczałam, że papryka w takiej postaci jest bardzo łatwa do zrobienia! Ten przepis jest bardzo klasyczny, ale mam już w planach przygotowanie papryki faszerowanej łososiem, samym mięsem oraz przygotowanie farszu warzywnego. Od razu zapytała co planuję zrobić na obiad i czy może mi w czymś pomóc (ach, te babcie!). Fart chciał, że kupiłam też mięso mielone z indyka a ryż przecież zawsze jest w domu! Papryki umyć, osuszyć, ściąć na płasko kapelusze (od strony zielonego ogonka), dokładnie oczyścić z błon i pestek każdą sztukę. Teraz wiem, że będę je robić znacznie częściej bo smak faszerowanej papryki odpowiada mi w 100%! Kojarzyłam danie z dzieciństwa, ale jako dziecko nie potrafiłam określić czy mi ono smakowało czy nie. Nałożyć farsz mięsno-ryżowy do papryk, wypełniać po brzegi, ale nie upychać mocno bo ryż jeszcze spęcznieje przy pieczeniu. Nafaszerowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego, do którego wcześniej wlewamy wywar (ma go być max do połowy wysokości papryk). Nasz wzrok padł na pięć pięknych papryk, które kupiłam dzień wcześniej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.cukromania.pl/2016/05/papryka-faszerowana.html