Makaron pełnoziarnisty ze szparagami

Agata
Makarony
30.04.2016 13:03
Makaron pełnoziarnisty ze szparagami

Makaron pełnoziarnisty ze szparagami 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego gniazdka wstążki oliwa z oliwek EV sól morska 1/2 łyżeczki płatków chili 3 łyżki wiórek sera typu parmezan klarowane masło do smażenia Wykonanie: Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi, nie sposób więc ich nie wykorzystać w kuchni. Jest wyprodukowany z mąki z pełnego przemiału, przez co zachowuje wiele wartości odżywczych i składników mineralnych, zawiera także dużą ilość błonnika. Muszę przyznać, że z lekką niepewnością podeszłam do tych makaronów, ponieważ kiedyś próbowałam innych makaronów pełnoziarnistych i szczerze powiedziawszy nie przekonały mnie... Idealnie nadaje się zarówno do dań na ciepło, wytrawnych i na słodko, jaki i do sałatek. Łodyżki kroimy na 3 cm kawałki, a następnie wzdłuż na cienkie paski. Wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć lub ugotować na parze i są gotowe do jedzenia. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy łebki, które odkładamy na bok. Gotuje się go tylko 8 minut, taki al delnte jest najlepszy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/04/makaron-penoziarnisty-ze-szparagami.html