Składniki Ilość: 12 gołąbków w sosie pomidorowym Gołąbki - 800 g karczku wieprzowego - 200 g ryżu - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula średniej wielkości - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego - 1/2 łyżeczki kolendry - 1 jajko - ok. 1,5 l bulionu - 2 łyżki oleju - sól, pieprz Sos - 800 g passaty - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka majeranku - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka cukru - sól, pieprz do smaku Gołąbki w sosie pomidorowym Dziś dodaję przepis na tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem, polane sosem pomidorowym. Wartość odżywcza 1 porcja = 2 gołąbki z sosem pomidorowym |100 g||1 porcja| |Wartość energetyczna||95 kcal||508 kcal| |Białko||5,6 g||30 g| |Tłuszcz||4,6 g||24,7 g| |Węglowodany||7,8 g||41,9 g| Niektórzy gotują gołąbki w garnku zalane bulionem, ja natomiast lubię podpiec je w piekarniku i taki przepis dziś Wam podaję. W tym celu trzeba zagiąć boki kapusty do środka, na farsz, a następnie ciasno je zwijać w rulonik. Przy pomocy dwóch widelców oddzielać z kapusty po kolei każdy liść, uważając żeby się nie przerwały. Z kapusty wyciąć głąb i zanurzyć ją w gotującej się wodzie. Na liście kapusty kłaść po porcji farszu uformowanego w podłużnego kotlecika. Na dnie brytfanny ułożyć kilka liści kapusty, a na nie wyłożyć gołąbki. Mięso zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać z cebulą oraz przestudzonym ryżem. Następnie zdjąć górne liście i piec z termoobiegiem jeszcze przez około 20 minut. Piec gołąbki w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez godzinę.