Przepis na: Pani Walewska Składniki: Ciasto: 320 g mąki pszennej 3 żółtka 200 g zimnego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml mleka 2 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 125 g cukru 125 g mąki pszennej 100 g masła w temp. pokojowej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu porzeczkowego dobrej jakości Krok 1 Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło wsypujemy do miski. Nasze ciasto teraz formujemy w całość: Na spód dajemy pierwszy upieczony blat ciasta,dżemu i bezy, na niego wylewamy nasz krem, przykrywamy go drugim upieczonym blatem. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu bo jest wręcz idealne: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa – całość stanowi super połączenie! Krok 5 W tym czasie 3/4 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Krok 3 Na wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia foremce wykładamy najpierw pierwszą część ciasta. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce nasz budyń. Czynność wykonujemy dwukrotnie lub jeżeli mamy dwie foremki tych samych wymiarów to można upiec dwa ciasta z dżemem i bezą naraz. Robi furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę. Krok 4 Białka z cukrem ubijamy sztywną pianę, dodajemy mąkę, miksujemy.