Składniki: - 1 kg schabu - 18 g soli peklowej Marynata: - 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone - płaska łyżka suszonego tymianku - płaska łyżka majeranku - łyżka papryki w proszku (słodka lub pół na pół z ostrą) - 3 liście laurowe - 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny - 8 łyżek oleju lub oliwy Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą. Szynkowar wyjąć z wody, po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin i dopiero wyjąć schab z szynkowara. Parzyć wędlinę około 1,5- 2 godziny, gotowy schab powinien mieć 72 stopni w środku (można sprawdzić po wyjęciu wbijając termometr, jeśli szynkowar nie jest w niego wyposażony). Mięso przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i wymieszać z przygotowaną marynatą, aby dobrze pokryła schab.