Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas

Agata
Obiad
29.03.2016 15:30
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas

Czas przygotowania: 8 godzin + marynowanie Składniki: 1000 g łopatki wieprzowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 małe pomarańcze 6 tortilli pszennych 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1 czerwona cebula 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól pieprz świeża kolendra do posypania Wykonanie: Do żaroodpornego naczynia wsypujemy przyprawy, dodajemy olej. Gdy mięso jest gotowe rozdzielamy je widelcem na drobne kawałki, Jeden ząbek czosnku drobniutko siekamy i rozgniatamy nożem, dodajemy go do jogurtu naturalnego razem z sokiem z cytryny solą i pieprzem. Po tym czasie ustawiamy program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza i pieczemy łopatkę przez 7 godzin. Wystarczy przycisnąć na wyświetlaczu piekarnika ikonkęi piekarnik sam dalej ustawia nam czas i temperaturę pieczenia. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, układamy na nich kolejno: sałatę, pomidory, cebulę i mięso. Do upieczenia mojego dania wybrałam program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza. Sałatę kroimy w drobne paski, pomidora w kostkę, a cebulę w piórka. Piekarnik sprawuje się świetnie, a Was zapraszam dziś na pyszną wieprzowinę po meksykańsku. Dokładnie obtaczamy mięso marynatą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na cała noc. Po upływie czterech godzin piekarnik sygnalizuje zakończenie pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/03/szarpana-wieprzowina-po-meksykansku.html