Chlebek do żurku

Monika
Wielkanoc
24.03.2016 21:09
Chlebek do żurku

składniki: 1 kg mąki pszennej typ 500 2 opakowania suchych drożdży (16 g) 600 ml letniej wody 3 łyżki oleju 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru oraz 2 białka 2 żółtka 1 łyżka mleka Do miski wsypać mąkę. Gotowe chlebki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 25-30 minut aż ładnie się przyrumienią, funkcja gór -dół. Chlebki wychodzą spore więc radzę zrobić ciut mniejsze, wystarczy ciasto podzielić na 5 lub 6 porcji. Wyrobić jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Z gotowego ciasta oderwać kawałek ciasta i uformować 4 małe kulki, to będą uchwyty do pokrywki chlebka. Następnie kule z ciasta ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto podzielić na 4 w miarę równe części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/03/chlebek-do-zurku.html