Dodatkowo 300 g kajmaku 2 czubate łyżki dżemu porzeczkowego 60 g płatków migdałów 60 g orzechów włoskich 60 g rodzynek sułtańskich ok. 4 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie Mąkę, cukier, sól i masło umieścić w misce i razem wymieszać, siekając składniki nożem. W tym celu należy umieścić ją w małej, metalowej miseczce i położyć ją na garnku z lekko gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody). Składniki Ilość: forma o wymiarach 35 x 25 cm Kruche ciasto 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć rękami i włożyć do lodówki na około 30 minut. Z odłożonej części ciasta uformować wałeczki lub inny kształt i przykleić je, lekko dociskając do brzegów ciasta na mazurek. Kiedy myślę o wypiekach na Wielkanoc, od razu przychodzi mi do głowy babka, jednak na drugim miejscu widzę oczywiście mazurek. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, odkroić troszkę do ozdoby brzegów, a resztę rozwałkować na taką wielkość, aby pokryło dno blachy. Obowiązkowo musi się on u nas pojawić na stole w Święta. Ciasto wstawić ponownie do lodówki, na około 1 godzinę. Poczekać aż czekolada się rozpuści, wymieszać i nabierając widelcem po trochu czekolady, ozdobić nią mazurek.