Kora orzechowa

Agnieszka
Ciasta
19.03.2016 8:05
Kora orzechowa

Pychotka Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: Ciasto: - 8 białek - 3 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich - 10 dag rodzynków - 10 dag wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: - 2 puszki brzoskwiń - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 3/4 szklanki wody - 5 żółtek - 1 łyżka mąki pszennej - 40 dag masła Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę albo w plasterki brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 st. C. - Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą lub mlekiem) zagotować. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na dużych prostokątnych blaszkach. Budynie, żółtka i mąkę pszenną rozpuścić w 3/4 szklanki wody (albo mleka) i wlać do gotującego się soku. Ponadto: - ok. 3 opakowania ciastek Delicje (pomarańczowe, brzoskwiniowe, morelowe) - 2 galaretki brzoskwiniowe - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - Pierwszy placek lekko nasączyć kawą, wyłożyć jedną część kremu, następnie ciastka Delicje moczone chwilę w kawie. Sposób przygotowania: - Białka ubić na sztywną panię ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cukiernia-pychotki.blogspot.com/2016/03/kora-orzechowa.html