Babka wielkanocna kajmakowa

Ana
Wielkanoc
15.03.2016 17:59
Babka wielkanocna kajmakowa

Składniki: - 200 g mąki pszennej, - 100 g mąki ziemniaczanej, - 300 g gotowej masy krówkowej (kajmaku) + 100 g do polewy, - 4 łyżki cukru drobnoziarnistego, - 5 dużych jajek, - sok z połowy cytryny, - 100 g masła, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Najlepiej smakuje tego samego dnia :) 300 g masy kajmakowej podgrzewamy z masłem w garnuszku na małym ogniu (do połączenia się składników). Wykonanie: 300 g masy kajmakowej podgrzewamy z masłem w garnuszku na małym ogniu (do połączenia się składników). Mieszamy do chwili połączenia się składników, a następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do chwili połączenia się składników, a następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Resztę masy (100 g) wykorzystamy na polewę. Resztę masy (100 g) wykorzystamy na polewę. Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut do chwili, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut do chwili, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy do niej sok z cytryny i masę krówkową. Następnie dodajemy do niej sok z cytryny i masę krówkową. Polewa: - 100 g masy krówkowej, - 5 dużych łyżek śmietany 30%. Pozostałą masę kajmakową podgrzewamy ze śmietaną, energicznie mieszając by się nie przypaliła. Pozostałą masę kajmakową podgrzewamy ze śmietaną, energicznie mieszając by się nie przypaliła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/03/babka-wielkanocna-kajmakowa.html