Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu

Agata
Ciasta
27.06.2017 6:52
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu

Wartości odżywcze w 100 g kalorie - 28 węglowodany - 7,2 g białko - 0,7 g tłuszcze - 0,4 g błonnik - 1,8 g indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40 wapń - 16 mg żelazo - 0,41 mg magnez - 13 mg fosfor - 24 mg potas - 153 mg sód - 1 mg cynk - 0,14 mg witamina C - 60 mg witamina A - 1 μg witamina E - 0,29 μg witamina B1 (tiamina) Czas przygotowania: 2 godziny Proporcje Składniki Ciasto: 2 jajka 110 g oleju 200 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1/2 opakowania mrożonego szpinak sok z 1/2 cytryny Krem: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu - 0,024 mg witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg witamina B3 (PP) - 0,386 mg witamina B6 - 0,047 mg Źródło: USDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. Dodatkowo: 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki wody garść truskawek garść poziomek Wykonanie: Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z reguły do połowy lipca. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na kilka minut, żeby namiękła, po czym wkładamy na parę chwil do mikrofalówki, aby ją ogrzać. Posiadają również właściwości moczopędne, dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Dziś na blogu pyszne ciacho, którym zainspirowała mnie Kasia z bloga Kuchnia Bazylii , ale nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała 😀. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce miksujemy mascarpone, stopniowo dodajemy do niego masę truskawkową z żelatyną, cały czas miksując. Trwają również badania nad antywirusowymi właściwościami tych małych czerwonych , Wynika z nich, że są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę. na koniec dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy powoli na małym ogniu. Dodajemy do niej syrop z kwiatów czarnego bzu. Ciasto nasączamy 2 łyżkami wody wymieszanymi z syropem. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/06/zielone-ciasto-szpinakowe-z-kremem.html