Babka krówkowa z ajerkoniakiem

Ewelina
Wielkanoc
09.03.2016 16:29
Babka krówkowa z ajerkoniakiem

: Ciasto: 200g masła lub margaryny 280g mąki pszennej + 1 łyżka (użyłam tortowej) 180g cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki ajerkoniaku 150g twardych krówek pokrojonych na drobne kawałki szczypta soli Polewa: 100g masła 100g śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g jasnego brązowego cukru Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w jednolitą masę, ale przy dodawaniu 4. Jeśli użyjemy twardszych cukierków, wtedy może nie opadną one na dno ciasta, ale jeśli opadną, w niczym to nie przeszkadza, wręcz uważam to za plus. polecam, polecam, u mnie na pewno będzie na Święta (zmodyfikowany przepis z książki Słodki świat Kasi). Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż masa zacznie wrzeć i gotować ją przez około 10-12 minut, aż zgęstnieje (nie zapominać o mieszaniu). Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić do przestygnięcia, ale jeszcze ciepłą ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dodatkowo: czekoladowe jajeczka posypka waflowa Ciasto: 1. Mąkę przesiać (280g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. 2. 3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 4. Do ciasta dodać resztę mąki i wlać likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. 5. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/babka-krowkowa-z-ajerkoniakiem-polewa-karmelowa.html