Azjatycka zupa z makaronem

Ewelina
Zupy
07.03.2016 21:40
Azjatycka zupa z makaronem

Składniki: - 500g polędwiczki wołowej lub wieprzowej - 1 brokuł - 2-3 marchewki - 1/2 czerwonej papryki - 1 por - 1/2 średniej wielkości selera - 1 pietruszka - 1 cebula - 1/2 szklanki grzybków Mun - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka - opakowanie makaronu ryżowego (około 400g) - 1/2 szklanki sosu sojowego - 2 papryczki chilli (my użyliśmy suszonych) Wykonanie: Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10minut, aby napęczniały. Dodajemy przekrojonego na 4 części pora (na pół oraz w poprzek), przekrojoną na pół pietruszkę oraz selera. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy cebulę, dodajemy pokruszoną (lub pokrojoną) papryczkę chilli, oraz pokrojony w słupki imbir i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Do wrzącej (ale zdjętej już z ognia) zupy dodajemy makarony ryżowy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 4-5minut). Po tym czasie do garnka wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokrojoną w paski paprykę, a także grzyby Mun. Gotujemy jeszcze około 4-5minut (aż brokuł lekko zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrny i intensywnie zielony). Po upływie tego czasu wyjmujemy z garnka pietruszkę, selera oraz pora.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2016/02/azjatycka-zupa-z-poledwiczka-makaronem.html