Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 190g cukru 2 jajka 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 150g masła – roztopić i przestudzić 200g jabłek (1 duże jabłko lub dwa małe) 100g suszonej moreli pokrojonej na drobne kawałki 25g płatków migdałowych 1. Do mąki dodać roztopione masło, wsypać cukier, dodać jajka, aromat i wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 1 minutę, do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Wystarczy wymieszać ze sobą przygotowane składniki, przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkiem i morelami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 65-75 minut.