Czas przygotowania : 100 minut Składniki: 1000 g wieprzowej łopatki 500 g boczku 1 duże surowe jajko sól pieprz 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku ok. 1/3 - 1/2 szklanki zimnej wody 4 jajka ugotowane na twardo, obrane Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w kostkę i mielimy. Z reguły pieczeń podajemy na zimno, choć są też zwolennicy jedzenia jej na ciepło. Pieczeń rzymska to rodzaj domowej wędliny przygotowanej na bazie mielonego mięsa, u nas tym razem mięsa wieprzowego. Będzie doskonała do kanapek, na kolację czy też na lunch. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie chowamy na 2-3 godziny do lodówki. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo.