Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Szarlotka w kratkę na kruchym cieście Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej (użyłam tortowej) 300g schłodzonego masła 200g cukru 100g smalcu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g Nadzienie: 2kg umytych jabłek 150g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków 50g poszatkowanych orzechów włoskich (możemy zastąpić innymi bakaliami, na filmie dodałam rodzynki) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub smażonej) 3 łyżki mąki pszennej Ciasto piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 25 minut, aż troszkę się przyrumieni. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej (patrz FILM). 2. Dodać posiekane, schłodzone masło i smalec lub zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Na chłodne wieczory z gorącą herbatą idealna, bardzo polecam… Zapraszam na FILM. Bardzo smaczna szarlotka w kratkę na kruchym cieście z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej. Dosyć prosta w przygotowaniu, z piękną kratką na wierzchu prezentuje się wspaniale. 4. Większe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. 6. Jabłka postawić na gazie i smażyć przez około 5 minut, aż trochę zmiękną. Piec w temperaturze 190°C przez około 25-30 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1.