Przepis z bloga Moje Wypieki Składniki: (na tortownicę o średnicy 23 cm) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg kwaśnych jabłek (lub słodkich, ale wtedy należy dać mniej cukru) 100 g zimnego masła (najlepiej z zamrażarki) cynamon Wykonanie: Mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i wymieszać. Jest przepyszna i ... przepyszna (musicie mi uwierzyć xD ) a dodatkowo robi się ją błyskawicznie - w zasadzie obranie i starcie jabłek jest najbardziej czasochłonne, a ciasto banał - zmieszanie kilku składników (bez ucierania, ubijania, zagniatania). Na dno formy wsypać 1/3 suchych składników, na nie wyłożyć połowę jabłek. Następnie wsypać kolejną 1/3 suchych składników, resztę jabłek i na wierzch pozostałą porcję suchych składników. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Taka na ciepło, podana z zimnymi lodami... mmm aż się rozmarzyłam :)