Odstawiamy ciasto przykryte ścierką ponownie w ciepłe miejsce ( u mnie znów wylądowało na grzejniku ;) ) aż podwoi są objętość na około 1-1,5 godziny. Kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem w odstępach około 5 cm zostawiając jeszcze na blaszce przez około 10 minut. Składniki: - 500 g mąki - 75 g masła - 250 ml mleka - 25 g świeżych drożdży - szczypta soli - 70 g cukru - 1/3 łyżeczki kurkumy Nadzienie - około 600 g puszki gotowego maku Wykonanie: Tak gotowy rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja kłade na grzejnik) na około 10 minut. Smarujemy nadzieniem, zwijamy w ślimaka i kroimy na około 3,5 centymetrowe kawałki ( im większe kawałki tym większe będą drożdżówki ). Drożdżówki z makiem Kocham drożdżówki, a z makiem najbardziej, dlatego poszukałam i zrealizowałam na nie przepis. Trzonkiem noża naciskamy górną część słodkich bułeczek robiąc dołek i pieczemy nasze wypieki w temp. 220 *C przez 10-15 minut aż nabiorą kolorów. Czego wyniki są widoczne na zdjęciu :) od siebie dodałam kurkumy do ciasta ponieważ lubię jak jest kolorowo i pysznie.