Rogaliki drożdżowe z serem

Beata
Ciasta
17.02.2016 0:22
Rogaliki drożdżowe z serem

Składniki 3 szklanki maki pszennej 130 masła roztopionego 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka Nadzienie 300 g twarogu 1 żółtko cukier według własnego smaku Dodatkowo 1 białko 2 łyżki mleka cukier puder do oprószenia Drożdże rozkruszyć do garnuszka, dodać 2 łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i jedną łyżkę mąki. Zawsze je robię ręcznie, bo po pierwsze nie mam takiego miksera do wyrabiania, a po drugie to taka przyjemna czynność. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na cztery części. Jeśli macie ochotę na inne drożdżowe ciasto to polecam ciasto maślane Z każdej części rozwałkować okrąg i podzielić na trójkąty. Na szerszej części trójkąta ułożyć łyżeczkę sera i zawijać. Po wyjęciu lekko przestudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. Posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść. Potem ten zapach pieczonego ciasta, który rozchodzi się po całym domu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/02/rogaliki-drozdzowe-z-serem.html