Kruche ciasteczka z walentynkową dekoracją

Paulina
Ciasta
10.02.2016 20:45
Kruche ciasteczka z walentynkową dekoracją

- 500 g mąki - 70 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g zimnego masła - 2 jajka - 1 żółtko - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalnie - w zależności od tego jak dobrze będzie kleiło się ciasto) - lukier królewski (przepis poniżej) - czekoladowe dekoracje - Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych grudek cukru pudru i upewnimy się, że proszek do pieczenia zostanie dokładnie rozprowadzony w objętości reszty składników. - 1 białko (30 g) - 200 g cukru pudru - 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny - Jajko sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka. Na sam koniec na ciastka nakleiłam dekoracje z czekolady (kwiatki i kokardki) przy użyciu kleksa z lukru. Każdy z nich miał dwie gęstości – gęsty do utworzenia konturów i końcowych ramek, oraz rzadszy (o konsystencji mydła w płynie) do rozprowadzenia po całej powierzchni ciastek i wykonania kropek oraz pasków. W związku z tym dziś na blogu pomysł na słodki upominek dla ukochanej osoby. - W zależności od wielkości jajek może się okazać, że składniki będą zbyt suche i ciężko będzie je skleić. Potrzebna ilość śmietany może się również delikatnie różnić od tego co na liście powyżej. - Ciastka układać na papierze do pieczenia i piec przez około 10-12 minut (do uzyskania złotego koloru) w 180 ºC. Bardzo ważne jest jednak, aby nie przedłużać wyrabiania ciasta tylko zakończyć je gdy tylko wszystkie składniki połączą się. - Schłodzić przez co najmniej 30 minut, rozwałkować na grubość około 3 mm i wycinać ciasteczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.ciastkowylab.pl/przepisy/kruche-ciasteczka-na-walentynki/