SKŁADNIKI: 250 g trójkolorowego makaronu spaghetti na klopsiki 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka (namoczona w mleku i odsączona) 1 średnia cebula (pokrojona w drobną kostkę) 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 jajko sól pieprz 1 łyżka koncentratu grzybowego (opcjonalnie) mąka olej do smażenia na sos 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szkl wody 1/2 szkl mleka 2 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano parmezan świeże oregano Formować z mięsa małe kuleczki ( mniejsze od orzecha włoskiego), obtoczyć je w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. W tym czasie sos powinien nam się na tyle zredukować, że będzie gęsty. Więc u mnie przedstawia się to tak, że do południa dużo czasu spędzę w kuchni, a po południu biegusiem do pracy. Wszystkie składniki na klopsiki (oprócz oleju i mąki) przełożyć do miski i dokładnie ze sobą połączyć. Na talerzu ułożyć porcję makaronu, dodać klopsiki z sosem. Gotować całość około 30-40 minut, doprawiając sos solą, odrobiną cukru, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Pocieszające jest to, że ten tydzień skracam do czwartku, bo potem wyczekiwane 3 dni wolnego :) .