Kuchnia arabska ma w sobie pewien czar i tajemnicę, którą chcę odkrywać jak najczęściej. Anula napisała: Francuz zanadto się pieści z daniami wydumanymi, Meksykanin je przyprawia ostro, aż się z uszu dymi, Polak je trochę za tłusto, Niemiec z golonką szaleje, a Czech każe się przedzierać z piwem przez knedlików knieje... By opisać w trzech słowach izraelskie jedzenie, należałoby powiedzieć: falafel (smażone kulki z bobu albo cieciorki z pomidorami, ogórkiem czy frytkami w picie), borekas (zapiekanka z serem, ziemniakami oraz grzybami) oraz szałarma ( w Polsce nazywana mylnie kebabem). Poznajemy wraz z dziećmi różne zwyczaje - na przykład obchody Święta Zmarłych w Meksyku, dowiadujemy się czym jest tajemniczy marokański tadżin, wreszcie też odkrywamy, dlaczego tradycyjna wietnamska potrawa o nazwie nem zwana jest u nas sajgonkami i jak wygląda uprawa ryżu. Jeśli chcecie być na bieżąco z tym , co dzieje się na blogu zapraszam na Fanpage Moje Kuchenne Rewelacje Nagrody wysyłam tylko na terenie Polski! Pokuszę się o stwierdzenie, że kuchnia włoska łączy nie tylko smaki i aromaty składników zamieniając je w pyszne potrawy, ale przede wszystkim łączy ludzi! Sylwia napisała: Moją ulubioną kuchnią jest kuchnia arabska. Włoska kuchnia (w tym przypadku mam na myśli pomieszczenie) to miejsce, w którym spotykają się bliscy sobie ludzie, rodzina i przyjaciele by niespiesznie, wśród gwarów rozmów i śmiechu, przygotować posiłek, a następnie wspólnie celebrować jego spożywanie. A na koniec można się przekonać, że my dorośli również możemy się dowiedzieć ciekawych faktów z książek dla dzieci. Kuchnia arabska jest moją odskocznią, dzięki której w mgnieniu oka mogę stanąć na rozgrzanym piasku, ciągnącym się po horyzont niczym złoty ocean. Zderzeniem naszych kultur jest falafel z frytkami, gulasz z kus kus czy rosół z kubbe. Moją ulubioną kuchnią jest kuchnia włoska -dla mnie jest ona nie tylko sztuką kulinarną lecz magią, pozwalającą z prostych składników wyczarować niezwykłe dania. Możemy więc razem z pociechami przyrządzić we własnym domu tradycyjny tadżin z kurczaka, marokańską miętową herbatę, meksykańskie tortille i churros, czy wreszcie wietnamskie nem, lub perłowy deser :) -------------------------------------------------------------------------------------- Oto Wasze zgłoszenia :) Ania napisała: Witaj, piękną serię zaprezentowałaś na blogu, uwielbiam książki z takimi ilustracjami - niedisnejowskimi, przekoloryzowanymi- ale takimi jakby własnoręcznie namalowanymi farbkami :-). W Kairze spróbować można smaków z całego świata, w Aleksandrii zaś głównie menu śródziemnomorskiego. Ostatnio otrzymałam od Wydawnictwa Widnokrąg bardzo ciekawą serię książek dla dzieci z serii Apetyt na świat. Ach, nic tylko Włoszką zostać! Świeże warzywa i zioła, żadnych udziwnień szalonych, receptury tradycyjne, makaron lekko solony, ryby, wino, dary morza i pól słońcem południowym złoconych - nic więc dziwnego, że mi uderza do głowy ta kuchnia, ten styl kuchenny, ten sposób na pyszne życie! Jest to bodaj najbardziej pikantna kuchnia na świecie: pełna aromatów, kolorów i dojrzałych w słońcu warzyw i owoców. Oprócz opowieści o codziennym życiu dzieci w innych krajach, książki zawierają interaktywną część - tu znajdziemy rebusy, zagadki, kolorowanki, łamigłówki, które dzieciaki muszą rozwiązać, by zdobyć jeszcze więcej informacji o odległych kulturach :) Akurat rozpoczęły się u nas ferie zimowe, więc wpadłam w krótki poślizg , by je dokładnie obejrzeć, przeczytać i zrecenzować dla Was. - EGIPT - W Egipcie jadłospis zmienia się wraz z porami roku. Bo włoskiej kuchni zaletą jest jej łatwość i wygoda, jej ZARAŹLIWOŚĆ - te dania każdy w swoim domu poda bez trudu, ze smakiem, pysznie - i za to Włochów ja cenię! Wystarczy, że na adres [email protected] prześlecie odpowiedź na pytanie, którą kuchnię świata i dlaczego lubicie najbardziej. Dania kuchni nubijskiej są bardziej wyraziste w smaku od serwowanych na północy kraju. Ale już nadrabiam zaległości i przedstawiam bardzo ciekawą kulturowo-kulinarną propozycję, jak się okazało nie tylko dla najmłodszych:) Narodowym daniem w Tunezji jest kuskus, czyli kasza z pszenicy. Podstawowym składnikiem kuchni tunezyjskiej jest harrisa, czyli bardzo ostra pasta z papryczek chilli, czosnku, soli i kminku. Zapoznają się również z podstawowymi zwrotami każdego języka, którym mówią ich rówieśnicy. Bardzo polecam Wam tę serię i mam dla Was konkurs, w którym możecie zdobyć całą serię - a właściwie dwie, ode mnie i Wydawnictwa Widnokrąg. Dzieci dowiadują się wielu geograficznych ciekawostek na temat każdego kraju. Do tego zawartość książki- poznawanie świata, także od kuchni - to świetna lektura do wspólnego czytania z moim chrześniakiem. Na kuchnię arabską składają się potrawy kilku państw. To właśnie ona swoim smakiem i wonią przenosi do fascynującego świata pełnego przepychu i bogactw o jakich nikomu się nie śniło. Nem. autor - Anna Nowicka-Devillard Książki zapoznają dzieci z kulturą i zwyczajami wybranych krajów poprzez ... kuchnię.