- Czas gotowania: 61 min
- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Bulion:
1 kg udek z kurczaka ( 3-4 sztuki)
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
4 cm świeżego imbiru
kilka ziaren pieprzu, sól
2,5-3 litry wody
sos sojowy
opcjonalnie: pasta miso
Dodatki:
makaron pszenny lub ryżowy
4 jajka ugotowane na twardo
garść grzybów mun
kilka listków wodorostów nori
posiekany szczypiorek
Przepis
Najpierw zajmij się przygotowaniem bulionu, który przygotuj podobnie jak polski rosół. Marchewki, pietruszki, seler, imbir oraz pora obierz i umyj.
Obrane warzywa przełóż do garnka, dodaj kurczaka, pieprz i zalej zimną wodą. Bulion gotuj na małej mocy palnika, przez około 2-3 godziny.
Jajka ugotuj na twardo.
Grzyby mun przełóż do rondelka, zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut. Potem gotuj w wodzie, w której się moczyły, przez 10 minut. Ugotowane grzyby potnij na paski.
Bulion popraw do smaku solą, sosem sojowym i ewentualnie pastą miso.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Wodorosty nori potnij na szerokie paski, a następnie zalej gorącą wodą aby zmiękły.
Do misek nałóż makaron i zalej bulionem. Dodaj porwanego na kawałki kurczaka, połówki jajek, grzyby mun, pocięte wodorosty i marchewkę pokrojoną w paseczki. Posyp posiekanym szczypiorkiem.