Ramen

codogara
Zupy
05.02.2016 11:18
Ramen
  • Czas gotowania: 61 min
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

Bulion:

1 kg udek z kurczaka ( 3-4 sztuki)

3 marchewki

2 pietruszki

kawałek pora

kawałek selera

4 cm świeżego imbiru

kilka ziaren pieprzu, sól

2,5-3 litry wody

sos sojowy

opcjonalnie: pasta miso

Dodatki:

makaron pszenny lub ryżowy

4 jajka ugotowane na twardo

garść grzybów mun

kilka listków wodorostów nori

posiekany szczypiorek

Przepis

Najpierw zajmij się przygotowaniem bulionu, który przygotuj podobnie jak polski rosół. Marchewki, pietruszki, seler, imbir oraz pora obierz i umyj.

Obrane warzywa przełóż do garnka, dodaj kurczaka, pieprz i zalej zimną wodą. Bulion gotuj na małej mocy palnika, przez około 2-3 godziny.

Jajka ugotuj na twardo.

Grzyby mun przełóż do rondelka, zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut. Potem gotuj w wodzie, w której się moczyły, przez 10 minut. Ugotowane grzyby potnij na paski.

Bulion popraw do smaku solą, sosem sojowym i ewentualnie pastą miso.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Wodorosty nori potnij na szerokie paski, a następnie zalej gorącą wodą aby zmiękły.

Do misek nałóż makaron i zalej bulionem. Dodaj porwanego na kawałki kurczaka, połówki jajek, grzyby mun, pocięte wodorosty i marchewkę pokrojoną w paseczki. Posyp posiekanym szczypiorkiem.