– jest uniwersalne i pasuje do wielu potraw jako dodatek lub składnik główny – ma silne właściwości wygładzające, regenerujące i opóźniające procesy starzenia się skóry – stanowi cenny składnik kosmetyków zalecanych przede wszystkim w pielęgnacji cery dojrzałej, suchej i zmęczonej – odbudowuje ochronną warstwę lipidową, chroniąc przed nadmierną utratą wilgoci – obniża poziom złego cholesterolu – przeciwdziała nowotworom prostaty i raka piersi – reguluje ciśnienie krwi – czuwa nad prawidłową pracą serca – wpływa korzystnie na układ nerwowy – jedno z czołowych pokarmów dla zdrowia mózgu, które pomaga zapobiegać chorobie Alzheimer’a. – chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i – – zwyrodnienia plamki żółtej – działa przeciwzapalnie – wspiera wątrobę – zmniejsza stany zapalne w żołądku – poprawia zdolność do wchłaniania substancji odżywczych – redukuje ryzyko wystąpienia udaru – uważana jest za skuteczny środek wspomagający leczenie zwyrodnieniowego zapalenia stawów kolanowych – badania potwierdzają, że że aplikacja oleju na skórę przyspiesza proces gojenia się ran