- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki na ciasto:
1 szkl. mąki z ciecierzycy
1 szkl. letniej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Dodatki:
2 średnie cebule
tymianek suszony
500 g pieczarek lub innych grzybów
twardy ser np. parmezan, cheddar
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki białego octu winnego
natka pietruszki posiekana (opcjonalnie)
odrobina masła
oliwa
pieprz i sól
Przepis
Piekarnik rozgrzej na 220ºC. W dużej misce wymieszaj mąkę z przyprawami. Stopniowo wlewaj wodę mieszając ciasto za pomocą trzepaczki, aby uniknąć powstawania grudek. Dodaj 2 łyżki oliwy i ponownie zamieszaj. Odstaw ciasto na co najmniej pół godziny.
Przygotuj składniki. Obierz pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki. Cebulę pokrój na krążki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z odrobiną masła. Wrzuć pieczarki i smaż przez 10 -15 min., aż odparuje z nich woda. Przypraw solą, pieprzem, łyżeczką suszonego tymianku i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smaż jeszcze chwilę, tak aby czosnek się nie przypalił, a pieczarki zarumieniły. Na oddzielnej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną cebulę, łyżeczkę tymianku, trochę soli i pieprzu i podsmaż na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i zarumieniona na złoto. Pod koniec dodaj ocet i wymieszaj.
Na patelnię żeliwną wlej łyżkę oliwy i rozprowadź po całym dnie. Włóż patelnię do piekarnika na ok. 10 min., aż oliwa się rozgrzeje. Wyciągnij ją uważając aby się nie poparzyć (będzie bardzo gorąca, pamiętaj o użyciu rękawicy). Wlej ciasto i piecz przez ok. 6-8 min., aż stanie się lekko brązowe. Wyciągnij patelnię z piekarnika. Na powierzchni placka rozłóż smażoną cebulę i pieczarki. Wierz posyp startym serem. Piecz 8-10 min. aż wierzch i boki zarumienią się, a ser delikatnie rozpuści. Podawaj posypane natką pietruszki.