Socca czyli placek z mąki z ciecierzycy + pieczarki + cebula + ser

Karolina
Obiad
02.02.2016 13:18
Socca czyli placek z mąki z ciecierzycy + pieczarki + cebula + ser
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki na ciasto:

1 szkl. mąki z ciecierzycy

1 szkl. letniej wody

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Dodatki:

2 średnie cebule

tymianek suszony

500 g pieczarek lub innych grzybów

twardy ser np. parmezan, cheddar

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki białego octu winnego

natka pietruszki posiekana (opcjonalnie)

odrobina masła

oliwa

pieprz i sól

Przepis

Piekarnik rozgrzej na 220ºC. W dużej misce wymieszaj mąkę z przyprawami. Stopniowo wlewaj wodę mieszając ciasto za pomocą trzepaczki, aby uniknąć powstawania grudek. Dodaj 2 łyżki oliwy i ponownie zamieszaj. Odstaw ciasto na co najmniej pół godziny.

Przygotuj składniki. Obierz pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki. Cebulę pokrój na krążki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z odrobiną masła. Wrzuć pieczarki i smaż przez 10 -15 min., aż odparuje z nich woda. Przypraw solą, pieprzem, łyżeczką suszonego tymianku i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smaż jeszcze chwilę, tak aby czosnek się nie przypalił, a pieczarki zarumieniły. Na oddzielnej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną cebulę, łyżeczkę tymianku, trochę soli i pieprzu i podsmaż na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i zarumieniona na złoto. Pod koniec dodaj ocet i wymieszaj.

Na patelnię żeliwną wlej łyżkę oliwy i rozprowadź po całym dnie. Włóż patelnię do piekarnika na ok. 10 min., aż oliwa się rozgrzeje. Wyciągnij ją uważając aby się nie poparzyć (będzie bardzo gorąca, pamiętaj o użyciu rękawicy). Wlej ciasto i piecz przez ok. 6-8 min., aż stanie się lekko brązowe. Wyciągnij patelnię z piekarnika. Na powierzchni placka rozłóż smażoną cebulę i pieczarki. Wierz posyp startym serem. Piecz 8-10 min. aż wierzch i boki zarumienią się, a ser delikatnie rozpuści. Podawaj posypane natką pietruszki.