Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra

Anna
Fit
28.01.2016 22:53
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra

150-200g ryżu arborio (w zależności jak duża ma być wasza porcja, moja porcja zawsze jest mniejsza stąd podaję widełki) 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 75g jogurtu naturalnego ok. 600 ml bulionu warzywnego sól pieprz 2 łyżki oliwy Ryba: ok. 450-500g filetów mrożonej flądry (jak uda się to ok. 350g świeżej) - możecie zastąpić np. morszczukiem lub dorszem pieprz cytrynowy sól suszony lubczyk Przygotowanie: - Risotto: Cebulę i czosnek posiekać. Z kolei wracając do dzisiejszego dania, warto podkreślić, że delikatne risotto z cukinią świetnie komponuje się z pieczoną rybą doprawioną pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Nie powiem zdarza mi się zjeść coś niezdrowego, ale zdecydowanie bardziej wolę swoje uzdrowione posiłki, stąd na blogu ostatnim czasem możecie zobaczyć sporą różnorodność. 10 minut przed końcem wraz z czerpakiem bulionu dodać dodatkowo jogurt naturalny i zeszkloną na oddzielnej patelni cukinię. Poza tym myślę, że ta wersja znakomicie się nada także na kolację we dwoje czy uroczysty obiad. Piec pod przykryciem ok. 10 minut, a następne kilka minut bez przykrycia by się zarumieniła. Po raz kolejny podkreślę, że fit obiad to nie muszą być warzywa i gotowany kurczak. Czynność powtarzać, tzn. po odparowaniu bulionu podlewać go do momentu, aż ryż będzie miękki. Wsypać ryż, chwilę podsmażyć do momentu aż tłuszcz dokładnie oblepi ryż.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2016/01/jogurtowo-cukiniowe-risotto-pieczona.html