- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Topinambur (600g)
3-4 łyżki oliwy
Czosnek (granulowany lub świeży) *
Papryka ostra i słodka*
Sól*
Pieprz*
Przepis
*Przyprawy do smaku, jak kto lubi. Można też dodać inne ;)
Topinambur dokładnie szorujemy, ale nie obieramy go ze skórki. To właśnie skórka będzie pyszna i chrupiąca! :) Wymyty topinambur kroimy na kawałki – większe na 6, mniejsze na ćwiartki, żeby wszystkie były mniej więcej jednej wielkości i równo się upiekły.
Pokrojone warzywko wrzucamy do michy, polewamy oliwą i dosypujemy przyprawy. Dokładnie mieszamy, żeby każdy kawałek pokrył się przyprawami i oliwą :)
I koniec pracochłonnych przygotowań! ;) Ja odstawiłam je w tej mieszance na godzinę, ale nie trzeba tego robić. Wystarczy wyłożyć topinambur na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego na 200˚C (termoobieg). Czas pieczenia różni się w zależności od piekarnika – jeśli topinambur po tym czasie jeszcze nie jest gotowy można zwiększyć temperaturę do 220˚C, na około 10 minut – jednak w tym wypadku trzeba pilnować, żeby frytki nam się nie przypaliły :)
Wyjmujemy z piekarnika pyszne, pachnące i chrupiące, i zajadamy! Tylko pamiętamy o podzieleniu się zanim znikną! ;P
Smacznego! :)