Pieczony topinambur

Aleksandra
Obiad
22.01.2016 8:18
Pieczony topinambur
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Topinambur (600g)

3-4 łyżki oliwy

Czosnek (granulowany lub świeży) *

Papryka ostra i słodka*

Sól*

Pieprz*

Przepis

*Przyprawy do smaku, jak kto lubi. Można też dodać inne ;)

Topinambur dokładnie szorujemy, ale nie obieramy go ze skórki. To właśnie skórka będzie pyszna i chrupiąca! :) Wymyty topinambur kroimy na kawałki – większe na 6, mniejsze na ćwiartki, żeby wszystkie były mniej więcej jednej wielkości i równo się upiekły.

Pokrojone warzywko wrzucamy do michy, polewamy oliwą i dosypujemy przyprawy. Dokładnie mieszamy, żeby każdy kawałek pokrył się przyprawami i oliwą :)

I koniec pracochłonnych przygotowań! ;) Ja odstawiłam je w tej mieszance na godzinę, ale nie trzeba tego robić. Wystarczy wyłożyć topinambur na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego na 200˚C (termoobieg). Czas pieczenia różni się w zależności od piekarnika – jeśli topinambur po tym czasie jeszcze nie jest gotowy można zwiększyć temperaturę do 220˚C, na około 10 minut – jednak w tym wypadku trzeba pilnować, żeby frytki nam się nie przypaliły :)

Wyjmujemy z piekarnika pyszne, pachnące i chrupiące, i zajadamy! Tylko pamiętamy o podzieleniu się zanim znikną! ;P

Smacznego! :)