Jabłecznik z pianką

Ewelina
Ciasta
21.01.2016 16:06
Jabłecznik z pianką

Jabłecznik z pianką – przepis Składniki: biszkopt: 3 jajka 70 g cukru 1 łyżka wody 80 g mąki pszennej warstwa jabłkowa: 2 kg twardych jabłek (waga przed obraniem) woda 2 galaretki – u mnie gruszkowe cukier do smaku pianka: 400 ml śmietanki 30% 2/3 szklanki wody 1 galaretka gruszkowa dodatkowo: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (możemy też zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Wystudzone jabłka rozkładamy równo na biszkopcie i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. A że uwielbiam lokalne produkty i często zakupy robię na targowisku, stąd ostatnio sporo przepisów z naszymi rodzimymi warzywami i owocami. Przepyszne ciasto na biszkopcie z warstwą jabłek, pianką śmietankową i orzechami. Szybko wykładamy na masę jabłkową, wyrównujemy, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i wstawiamy do lodówki. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dziś na tapecie jabłecznik z pianką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanej do 180 stopni na około 17 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przekaskinaimpreze.pl/jablecznik-z-pianka/