Smacznego! czwartek, 14 stycznia 2016 Orientalny kurczak z ryżem i brokułami Autor: Małgorzata Chyla o 09:23:00 Etykiety: brokuły, kuchnia chińska, kurczak, kurczak jak z chińczyka, kurczak po chińsku, kurczak z brokułami, kurczak z ryżem, kurczak z sosem chili, kurczak z sosem sojowym, orientalny kurczak, słodki sos chili Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom) SKŁADNIKI 2-3 woreczki ryżu jaśminowego (u mnie jaśminowy z czerwonym ryżem z Sonko - pyszny i fajnie wygląda) 1 brokuł 600 g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 3 łyżki słodkiego sosu chili 200 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz PRZYGOTOWANIE W woku obsmażamy je na złoto na 2 łyżkach oleju i zdejmujemy na talerz. Kurczak z imbirem i słodkim sosem chili w towarzystwie ryżu jaśminowego jest wyśmienity. Kurczaka podajemy na ryżu i polewamy sosem, serwujemy z brokułami. Dosładzamy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając.