- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
- 750 ml białego pół-słodkiego wina,
- 4 mandarynki,
- 2-3 pomarańcze,
- kilka goździków,
- 1-2 laski cynamonu,
- 1/2 szklanki soku jabłkowego (najlepiej 100% soku),
- 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku),
- ew. kilka plasterków cytryny,
- do ozdoby mięta/rozmaryn, żurawina.
Przepis
Do garnka wlewamy wino i sok jabłkowy, dodajemy 1 łyżkę miodu, lub więcej w zależności od naszych upodobań. Gdy mamy pod ręką tylko wytrawne białe wino nie szkodzi! - Dodajemy tylko trochę więcej miodu. Mandarynki obieramy, pomarańcze myjemy kroimy na ćwiartki/plasterki, wrzucamy kilka goździków i laskę cynamonu. Chwilę gotujemy aż będzie gorące, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Dodatkowo wszystkie owoce rozgniotłam muddlerem do cytrusów, aby jeszcze więcej uzyskać z nich soku. Następnie przelewamy wino do szklanek/kubków. Możemy użyć sitka, aby uzyskać tylko samo wino, bez cząstek owoców. Dekorujemy pomarańczami przekrojonymi na ćwiartki, nabitymi goździkami. Wrzucamy kilka sztuk mrożonej żurawiny, a na koniec dodajemy laskę cynamonu i listki mięty.